top of page

Fokkersvisie

Er bestaat geen “perfecte hond” maar ons doel is om zo kort mogelijk bij perfectie te komen.
Elke hond heeft min- en pluspunten. De kunst is om de pluspunten vast te houden en de minpunten proberen te verbeteren.
We streven er dus naar dat de nakomelingen “beter” worden als de ouderdieren.

Er word daarbij gelet op de gezondheid, de showkwaliteiten, het karakter, de werklust, en het neusgebruik.

​

Gezondheid
Doordat we al bij onze eerste nestjes die in 2000 gefokt werden, (destijds door mijn moeder onder de kennelnaam Dark Devotion) gezondheidsborg hebben ingevoerd voor de verplichte gezondheidsonderzoeken (ogen, HD, PL), zijn daardoor ook veel nakomelingen onderzocht. Waardoor we een goed beeld hebben over hoe onze eigen reuen en teven vererven. Er is op die manier veel informatie verkregen binnen onze lijnen.
Naast de verplichte gezondheidsonderzoeken laten wij ook extra gezondheidsonderzoeken uitvoeren om bijv. ziektes als DCM = hartafwijking , oogziekte glaucoom en elleboogdysplasie uit te sluiten, of tegen te gaan. In de verkoopcontracten worden nieuwe eigenaren verplicht om erfelijke afwijkingen aan de fokker te melden, zodat het dit ook gemeld kan worden aan nestgenootjes en de FRC om op die manier zo gezond mogelijk te fokken.

​

Showkwaliteiten
Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij showen en denken vooral aan de opgedofte hondjes met strikjes in de haren en opgedirkte baasjes die paraderen door de ring. Tuurlijk heeft het uiterlijk en het totaalplaatje ermee te maken, maar tijdens show word het uiterlijk en de bouw van de hond in stand en gang beoordeeld ten opzichte van de rasstandaard. Als de bouw van de hond niet correct is, kan hij hierdoor ook gezondheidsproblemen ondervinden. Mijn visie is dat een hond die anatomisch goed in elkaar steekt ook in het veld een voorsprong heeft.

​

Karakter
Wij streven naar een enthousiast en vriendelijk karakter, naar zowel andere honden als mensen. De Flatcoat is een Engelse jachthond, een Retriever. Voor de jacht speelt dit karakter ook een belangrijke rol. Op jacht werken vaak meerdere honden samen en zitten soms tijdens vervoer kort bij elkaar. Je wilt dan geen agressie of gevecht. Tijdens de jacht mag de hond het wild niet verstoren dus moet kalm, stil en gehoorzaam zijn, waardoor de jager zich ook op het wild kan concentreren.  Een nerveus, piepende hond is niet gewenst! Na het schot moet hij zo snel mogelijk het gewonde dier apporteren, waarvoor een goed neusgebruik, doorzettingsvermogen, gehoorzaamheid, probleemoplossend vermogen en soms zelfstandigheid van belang zijn. Hij mag het wild absoluut niet beschadigen of zelf doden, en moet dus tolerant en zacht in de bek zijn.
Daarbij moet hij een team vormen met de jager, baasgerichtheid en “will to please” zijn daarbij belangrijk. In de oud Engelse lijnen is dus flink geselecteerd op deze eigenschappen, wat een hond met dit karakter ook tot een lieve, stabiele, makkelijke, vriendelijk en trouwe huishond maakt.

 

Flatcoated Retriever Club en Raad van beheer
Wij fokken in samenwerking met de Flatcoat Retriever Club.
Voor ieder gepland nest doen wij een fokaanvraag bij onze club. Zij hebben meer achtergrond informatie over de vererving van bepaalde ziektes en kwaliteiten van nakomelingen in een bepaalde stamboomlijn. Zij kijken dan mee of de geplande combinatie verantwoord is.

Alle pups krijgen een Europees paspoort, hun gezondheidscontroles bij de dierenarts, ontwormkuren, vaccinaties en door de Raad van Beheer worden de pups gechipt en word er DNA afgenomen van alle puppy’s en ouderdieren. Er word op die manier gecontroleerd of de aangegeven stamboom correct is en als alle resultaten bekend zijn, krijgen de pups een stamboom van de Raad van Beheer (FCI).

 

Aantal nesten
Als we tevreden zijn over de kwaliteit van onze Flatcoats en ze er de geschikte leeftijd voor hebben, dan doen we er een nestje mee om met die “stamboomlijn” en genenpool verder te kunnen fokken. Daar wij fokken om er zelf in de toekomst verder mee te kunnen gaan, houden we van bijna ieder nest zelf 1 of 2 pups aan.
Met grote dank aan mijn gastgezinnen die dit ook mogelijk maken!
Doordat we zoveel pups aanhouden hebben wij dus teven en reuen genoeg om met die stamboomlijnen verder te kunnen gaan.

Als mensen zien dat een fokker 1 of meerdere nesten per jaar heeft, kan dat soms afschrikken en het idee van een “broodfokker” geven.
De grote vraag is natuurlijk hoeveel nestjes zijn er tegenover het aantal fokteven? En hoe worden deze teefjes en pups behandeld.
Volgens de Raad van Beheer zou met een Flatcoat teefje 4x in haar leven een nestje gefokt mogen worden. Tussen de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Het eerste nest zou dan voor het 6e levensjaar moeten zijn. Doordat wij veel teefjes en nakomelingen hebben komt het wel eens voor dat we meerdere nesten tegelijk hebben, maar niet dat we onze teven uitbuiten. Tot heden (aug 2023) heeft alleen Dutch D'Votion Uppish Utopy 3 nestjes in haar leven gehad terwijl wij al fokken sinds 2000. Dus over 23 jaar heeft maar 1 hond 3 nesten gehad. 

​

Als teefjes in een roedel leven worden ze vaak samen loops, dus zodoende komt het ook wel voor dat we soms 2 nestjes tegelijk hebben. Op zich vind ik dit ook wel prettig, want in de periode van een nestje kun je toch gauw denken aan minimaal 11 weken huisarrest. Dan heb ik ze liever samen en dat je bijvoorbeeld 15 weken huisarrest hebt en alleen maar met de nestjes (en natuurlijk onze andere honden) bezig bent, dan ben je de rest van het jaar "vrij" en flexibel om wat meer te trainen op vreemde locaties, workshops te geven, deel te nemen aan shows, wedstrijden of jachtdagen.
Daarbij merk ik dat teefje onderling ook steun kunnen hebben aan elkaar en verdelen soms hun taken als moeder.

 

Kennelnaam
Onze kennelnaam Dutch D’Votion betekend vrij vertaald: Nederlandse toewijding
Deze is op 19.01.2010 door de Raad van Beheer erkend.
Mijn eerste nestje met kennelnaam Dutch D'Votion werd geboren op 12.04.2010
Mijn moeder fokte onder de kennelnaam Dark Devotion (eerste nestje geboren op 12-04-2000). 

bottom of page